Osebna izkaznica

Uradni naziv:
DRUŠTVO »PEVSKA SKUPINA CINTARE«

Umetniški vodja:
Ga. Mira Nastran

Predsednica društva:
Ga. Judita Strmčnik

Matična št.: 2201178
Davčna št.: 52337596
Št.trans.rač.:
05100-8012208994 pri ABANKI VIPA LJ

Poštni naslov:
Škrabčeva ul 27,
1000 LJUBLJANA

Telefon: 01 564 43 48
GSM: 041 382 770
E - pošta:
judita.strmcnik@siol.net


O nas ...

 

logo Pevska skupina CINTARE iz Ljubljane je vokalna skupina 12 pevk ljudskih pesmi, ki je s svojim delovanjem začela leta 2003, kot društvo pa deluje od leta 2006 dalje. Umetniški vodja skupine je ga. Mira Nastran.

 

Pevke PS Cintare:

Stanka CERC, Metka DOLINŠEK, Nataša ILC, Tatjana IRMAN FLORJANC, Mirjana KOSIĆ, Vanja MALIS, Mira NASTRAN (Umetniški vodja), Milena RAZPOTNIK, Mirka SEMOLIČ, Sonja MODIC SOČAN, Judita STRMČNIK, Vali GLAVIČ TRETNJAK, Meta VIŠNIKAR.

Pevke smo članice:

 

KUD Kliničnega centra in Medicinske fakultete v Ljubljani dr. Lojz Kraigher oziroma ena od aktivnih pevskih sekcij, ki delujejo v okviru tega društva. Več na  http://www.youtube.com/watch?v=RcxJSJAKDzk (od minutaže 17:00 do 21:13);    http://www.kudkcmf.si/si/

Kulturno in etnomuzikološkega društva  KED FOLK SLOVENIJA http://folkslovenija.org/

 

 

Podporniki, sponzorji in donatorji PS Cintare:

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Medis d.o.o. – generalni sponzor, Elektrospoji d .o.o, Tiring d.o.o., Grec d.o.o., Apollo plus d.o.o.

 

nose Ime smo si nadele po zdravilni roži - tavžentroži, ki se ljudsko imenuje tudi CINTARA (centaurium erythraea). Svoje poslanstvo vidimo v ohranjanju tradicije ljudskega petja oziroma prenašanju slovenskega kulturnega izročila. Pevke že štirinajsto leto prepevamo ljudske pesmi vseh slovenskih pokrajin pa tudi pesmi Slovencev iz zamejstva, ob tem pa predstavimo tudi bogato oblačilno kulturo na Slovenskem. Naš pevski program obsega preko sto ljudskih pesmi. Narodno blago črpamo predvsem iz bogatega notnega in zvočnega gradiva Glasbeno- narodopisnega inštituta v Ljubljani pri ZRC SAZU.


Ker smo CINTARE pevke z bogato folklorno tradicijo, saj smo nekdanje plesalke AFS France Marolt in KUD Tine Rožanc iz Ljubljane, se trudimo, da ob predstavitvi različnega načina petja v posameznih slovenskih pokrajinah z veliko tankočutnostjo in občutkom za verodostojnost, prikažemo tudi raznolikost narodnih noš na Slovenskem, običaje in način oblačenja. nose

 

zapojte Še posebej smo ponosne na naš dobrodelni projekt "Zapojte z nami", kjer že več kot deset let nastopamo v javnih zavodih in bolnikom ter starejšim občanom s pesmijo in prijazno besedo pomagamo zdraviti (kot tavžentroža) dušo in telo.

 

V letu 2008 smo peto obletnico obstoja proslavile z jubilejnim koncertom v Mestnem muzeju Ljubljana. Isto leto smo se tudi uvrstile na državno srečanje pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž v Tolminu, drobec iz zakladnice slovenskih ljudskih pesmi pa smo predstavile na zgoščenki in DVD-ju z naslovom “Kamer sen lani tancela”. Deseto obletnico obstoja smo leta 2013 proslavile s koncertom v atriju Slovenske akademije znanosti in umetnosti ter izdale drugo zgoščenko "Dokler sem še mlada bila". mestni

 

O skupini so kritiki zapisali, da CINTARE izkazujejo razumevanje poustvarjalnosti ljudskega glasbenega izročila v smislu načina izvedbe in repertoarja, odlikujejo pa jih glasovne sposobnosti, ubranost v petju in razumevanje glasbene estetike poustvarjanja slovenskega ljudskega pevskega izročila.
 

Dokler sem še mlada bila

S pomočjo predvajalnika spodaj lahko poslušate odlomke pesmi iz zgoščenke Dokler sem še mlada bila skupine Cintare, posnete oktobra 2013.

CD


PopUp MP3 Player (New Window)

Kamer sen lani tancela

S pomočjo predvajalnika spodaj lahko poslušate odlomke pesmi iz zgoščenke Kamer sen lani tancela skupine Cintare, posnete oktobra 2008.

CD


PopUp MP3 Player (New Window)